Atatürk Foçada Saygı ve Özlemle Anıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ebediyete intikalinin 84.yılında İzmir’in Foça İlçesi’nde saygı ve özlemle anıldı. Düzenlenen tören ve anma programına katılan vatandaşlar duygusal anlar yaşadılar. Türk Silahlı Kuvvetleri adına çelenk konulmaması ise vatandaşların tepkisine neden oldu.

 

10 Kasım Atatürk’ü Anma etkinlikleri Cumhuriyet Meydanı’ndaki anıtı önünde başladı. Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serhat Sözbir, Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Halil Şen, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Şenol Çeliker, İlçede teşkilatı bulunan tüm siyasi partilerin ve STK’ların temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, öğretmen ve öğrenciler, garnizonda görevli her rütbeden askerler ve çok sayıda vatandaş törende yer aldı. Saat dokuzu beş geçe ilçe genelinde sirenler çalmaya başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla göndere çekilen bayraklar, yarıya indirildi.

 

Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin anıta konulmasından sonra Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Atatürkçü Düşünce Derneği ve Tük Kadınlar Birliği Foça Şubeleri adına çelenk sunumları yapıldı.

 

ASKERLER ANITA NEDEN ÇELENK KOYMUYOR?

Törende; askerlerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinde olduğu gibi, Garnizon Komutanlığı adına çelenk koymaması merak ve tepki uyandırdı. Sorunun; Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığına bağlanmasından sonra bir İç Güvenlik gücü olması, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni bölgede Deniz Kuvvetleri unsurlarının temsil etmesi, Garnizon Komutanlığı’nın rütbece daha düşük olmasına rağmen Amfibi Görev Grup Komutanı tarafından temsil edilmesinden kaynaklandığı iddia edildi.

 

Vatandaşlar; ilçenin hem Deniz Kuvvetlerinin hemde Jandarma Genel Komutanlığı’nın önemli birer üssü olduğunu, siyasi parti ve STK’ların çelenk konulmalarına izin verilmediği dönemlerde bile askerlerin mutlaka çelenklerini koyduklarını hatırlatarak askerin milletiyle birlikte Atası’na saygısını gösterdiği bu geleneğin sürdürülmesini ve yasa ve yönetmeliklerde yetkili her kim ise (yada yönetmeliklerde gerekli düzeltmelerle yetkilinin belirlenmesi sağlanarak) törenlerde gereğini yapmasını istediklerini söylediler.

 

Öte yandan askerlerin anıta çelenk koymamasının Bakanlar Kurulu’nun 16.4.2012 Tarihli ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLAR İLE MAHALLİ KURTULUŞ GÜNLERİ, ATATÜRK GÜNLERİ VE TARİHİ GÜNLERDE YAPILACAK TÖREN VE KUTLAMALAR YÖNETMELİĞİ’nde 26.10.2016 tarih ve 2016/9386 sayılı değişiklik Eki’ne dayandığı öğrenildi.

 

Çelenk sunumlarının ardından vatandaşlar anıta kırmızı beyaz karanfiller bıraktı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından Reha Midilli Kültür Merkezi’nde ki anma programına geçildi. Sergi holünde açılan Atatürk fotoğrafları Sergisi, günün anlam ve öneminin konu edildiği konuşmalar, okunan şiirler, video gösterisi, ödül töreni ve öğrencilerin sahnelediği oratoryo ile Foçalılar Ulu Önderi ölümünün 84.yılında saygı ve özlemle andılar.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Salt Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni